Jei kankina sunkumo jausmas po valgio

Priežastys:

  • sunkiai virškinamas maistas, persivalgymas,  skubus valgymas, valgymas vėlai vakare, užkietėję viduriai;
  • kai kurių vaistų vartojimas, opaligė, skrandžio vėžys, buvusios virškinimo trakto operacijos, kasos veiklos sutrikimai – per mažas išskiriamas virškinimo fermentų kiekis;
  • nervų sistemos jautrumas, psichiniai pergyvenimai, dėl kurių gali sutrikti virškinimas skrandyje;
  • gretutinės ligos pvz. diabetas, Parkinsono liga, sisteminė sklerozė ir kitos.

Simptomai:

Sunkumo/nevirškinimo jausmas, gali kartu jaustis ir pilvo pūtimas, pykinimas, rėmens graužimas, pilvo skausmas, galvos skausmas, apetito stoka, užkietėję viduriai.

Greita pagalba:

  • švelniai pamasažuokite pilvą pagal laikrodžio rodyklę, taip pagerinsite virškinimo organų kraujotaką;
  • bent porą valandų po maisto darykite kvėpavimo pratimus pilvui, jų pagalba stimuliuosite virškinimą;
  • pasivaikščiokite, neintensyvus judėjimas gerina virškinimą;
  • išgerkite nedidelį kiekį švelniai citrina ir/ar imbieru paskaninto vandens, jis paskatins virškinimą;
  • mitybą papildykite augalinių virškinimo fermentų iš grybų (Aspergillus, Trichoderma) ir augalų ekstraktais, skatinančiais virškinimą (geltono genijcono, kiaulpienės šaknys). Fermentai padės greičiau išskaidyti maistą, o augalai stimuliuos virškinimą ir mažins uždegiminius procesus bei pilvo pūtimą natūraliu būdu.

Praktiniai patarimai

  • Stebėkite save – kokie maisto produktai išprovokuoja šį jausmą? Galbūt šis jausmas atsiranda pavalgius konkrečioje kavinėje?
  • valgykite dažniau, bet mažomis porcijomis;
  • valgykite lengvai virškinamą maistą, pakankamai vaisių, daržovių;
  • rinkitės maistą, gamintą garuose, skystesnės , košių, konsistencijos, o ne sausą ar keptą; tiks šiltos sriubos,
  • vartokite pakankamai skysčių (1,5-2 litrus per parą), bet ne iš karto prieš ar po valgio, nes tuomet dar labiau apsunkinsite virškinimą;
  • dienos bėgyje užsiimkite fiziniais pratimais (praėjus bent 3 valandoms po maisto)
  • ilgesnį laiką (bent 2 mėn.) pavartokite virškinimui naudingų augalinių fermentų iš grybų ir augalų derinius.
  • gaminant maistą naudokite virškinimą gerinančius prieskonius: ciberžolę, tikrąjį margainį, pankolį, kuminą, kalendrą, baziliką, saikingais kiekiais aštresnius prieskonius bei kt.
  • valgykite lėtai, gerai sukramtykite;
  • nepersivalgykite;
  • venkite greito maisto, pusfabrikačių;
  • valgant atsiribokite nuo neigiamų nervų sistemos dirgiklių, nes neigiami faktoriai į nervų sistemą išveda iš pusiausvyros ir virškinimo sistemą;
  • rečiau rinkitės gyvulinės kilmės riebalų, dažniau rinkitės augalinės, venkite riebalų ir angliavandenių pertekliaus, ribokite miltinius patiekalus.

Jei sunkumo jausmą jaučiate dažnai, dėl savo sveikatos būklės visuomet pasitarkite su gydytoju.