Priežastys:

  • persivalgymas, riebaus maisto perteklius, labai greitas valgymas, oro prisijimas (jei valgote greitai, ar kalbate valgydami);
  • sutrikusi kasos veikla – per mažas išskiriamas virškinimo fermentų kiekis, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, žarnyno bakterijų pokyčiai, bakterijų pertekliaus sindromas, vidurių užkietėjimas, padidėjęs žarnų jautrumas (dirglios žarnos sindromas);
  • gastroparezė (sulėtėjęs skrandžio išsituštinimas dėl cukrinio diabeto, autoimuninių ligų ar po kai kurių operacijų), ginekologinės ligos;
  • nervinė įtampa.

Greita pagalba:

  • gali padėti 0,5-1 stiklinė raugintų kopūstų sulčių,
  • vaistažolių mišiniai iš valerijonų, karčiojo kiečio, pipirmėčių, šunvyšnių lapų ir kt.
  • augaliniai virškinimo fermentai iš grybų (Aspergillus, Trichoderma) ir kartūs augalai skatinantys virškinimą pvz. geltono genijcono, kiaulpienės šaknys.
  • jei pučią pilvą dėl nervinės įtampos, gali padėti augaliniai virškinimo fermentai kartu su eleuterkoko ekstraktu, kuris padeda organizmui prisitaikyti esant stresinėms situacijoms.

 

Jei pilvo pūtimo priežastis yra pūtimą skatinantys maisto produktai:

Išmėginkite sumažinto kiekio FODMAP dietą. Tyrimai parodė, kad norint apsisaugoti nuo pilvo pūtimo reikia vengti maisto, kuriame yra mažiau fermentuojamų angliavandenių, dujų susidarymą skatinančių maisto ingredientų:

  • oligosacharidų – jų daug randama kviečiuose, česnakuose, ankštiniuose, pupelėse;
  • disacharidų – jų daug yra piene, jogurte, leduose;
  • monosacharidų – jų daug yra obuoliuose, kriaušėse;
  • poliolių ir natūralių bei sintetinių saldiklių- jų daug yra abrikosuose, nektarinuose, slyvose, kalafioruose, kramtomojoje gumoje, saldžiuose čiulpinukuose.

Jei pilvo pūtimas kartojasi dažnai, dėl savo sveikatos būklės visuomet pasitarkite su gydytoju.