Jei užkietėjo viduriai

Normalu tuštintis 1-2 kartus per dieną. Jeigu tuštinatės kas antrą dieną ir rečiau, vadinasi jūsų virškinimo sistema sutrikusi.

 Pagrindinės vidurių užkietėjimo priežastys:

  • per mažas skysčių kiekis,
  • skaidulų trūkumas,
  • per mažas fizinis aktyvumas,
  • sutrikusi virškinimo fermentų veikla,
  • nervinė įtampa,
  • ilgesni skrydžiai, kelionės, kuriose pasikeičia dienos ir mitybos rėžimas,
  • gretutinės ligos (pvz. skydliaukės hipofunkcijos ir kt.),
  • vartojami vaistai (pvz. antidepresantai ir kt.),
  • sulėtėjusi žarnyno peristaltika dėl fiziologinių priežasčių: nėštumo, vyresnio amžiaus.

Mitybos patarimai esant vidurių užkietėjimui:

Greita pagalba – vidurius laisvinantys maisto produktai ir virškinimą skatinančios natūralios priemonės:

  • rūgštaus skonio maisto produktai: citrinos,rabarbarai, kiviai, rūgščios uogos, sultys, rauginto pieno gėrimai (jogurtas, kefyras, pasukos, išrūgos) laisvina vidurius;
  • žalios daržovės: špinatai, Briuselio kopūstai, brokoliai
  • burokėliai, slyvos ar jų sultys, jas galima atskiesti su vandeniu;
  • iš vakaro užmerkti džiovinti obuoliai, slyvos, figos (ryte juos suvalgyti ir išgerti skystį, kuriame jie mirko);
  • sūrus maistas (silkė, sūdyti agurkai, rauginti kopūstai);
  • augaliniai virškinimo fermentai iš grybų (Aspergillus, Trichoderma), virškinimą stimuliuojantys kartieji augalai, pvz. geltonojo gencijono, kiaulpienių šaknys; vaistažolių deriniai iš valerijonų, karčiojo kiečio, pipirmėčių, šunvyšnių lapų.

Praktiniai patarimai

  • Ribokite miltinius produktus, mėsą, kitą sunkiai virškinamą maistą;
  • atsisakykite vidurius kietinančių produktų, pvz: ryžių, kmynų;
  • ribokite gyvulinių riebalų vartojimą;
  • venkite persivalgymo;
  • nevalgykite bent 3 val. prieš miegą.
  • vandens kiekis: 1,5-2 litrus,ryte „ant tuščio skrandžio“ išgerkite 1-2 didelius puodukus šilto vandens, galite įlašinti citrinos;
  • būkite fiziškai aktyvūs;
  • gali padėti pilvo masažas pagal laikrodžio rodyklę;
  • vartokite skaidulomis turtingą maistą: neskaldytus grūdus, rupaus malimo duoną, vaisius, daržoves, sėlenas. Turėkite omenyje, kad trūkstant skysčių, skaidulos neturės laisvinamojo poveikio, todėl kartu būtinas pakankamas skysčių vartojimas;
  • daugiau vartokite augalinių riebalų (pvz.: nerafinuoto aliejaus);
  • būtina tinkamai formuoti tuštinimosi refleksą, todėl ryte tam reikia skirti pakankamai laiko, neskubėti. Tuštinimąsi palengvina tupima padėtis.