Nerimą keliantys simptomai, kuriems atsiradus nedelsiant kreipktitės į gydytoją: kraujas išmatose, gausios vandeningos išmatos, kai tuštinamasi daugiau kaip 15–20 kartų per parą, gausios šviesios išmatos, kai kūno temperatūra žemesnė už normą, kūno temperatūra pakilo iki 38 °C ir daugiau, viduriuoja vaikas iki vienerių metų ar garbaus amžiaus žmogus, viduriavimas pasireiškia kartu su stipriais skausmais ir vėmimu, viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, viduriavimas prasidėjo be aiškios priežasties, pasireiškė dehidracijos požymiai (sausumas burnoje, sumažėjęs šlapimo kiekis, galvos svaigimas).
Priežastys:
- per daug skaidulų maiste,
- infekcijos, bakterijos, parazitai,
- nekokybiškas, pasenęs, neįprastas maistas,
- stresas,
- antibiotikų ir kt. vaistų vartojimas,
- po pilvo srities organų radioterapijos,
- dėl gretutinių ligų (pvz.: skydliaukės hiperfunkcijos).
Greita pagalba – skysčiai, vidurius kietinantys produktai, gerosios bakterijos:
- svarbiausias viduriavimo gydymo uždavinys – atkurti prarastų skysčių, elektrolitų, gerųjų bakterijų balansą. Gėrimuose turi būti atitinkamas kiekis cukraus, druskos ir kalio, kitaip organizmas negalės tinkamai absorbuoti vandens. Vartokite ne mažiau 3 l vandens;
- ryžiai, kmynai, mėlynės, bananai, nesaldūs džiūvėsėliai;
- augalai, kurie turi rauginių medžiagų: aviečių lapų arbata, mėlynių uogos, juodųjų serbentų uogų sultys, ąžuolo žievės arbata, miškinių sidabražolių šakniastiebiai ir daug kitų augalų. stipri juodoji arbata, ąžuolo žievės arbata;
- gerosios bakterijos (pvs. Saccharomyces boulardii);
- balkšvojo gysločio sėklų luobelės, jonažolė ir kt augalai.
Praktiniai patarimai:
- venkite sūdytų maisto produktų, saldaus, rūgštaus maisto;
- sumažinkite skaidulomis turtingo maisto kiekį (vaisiai, daržovės, jų sulty, rupi duona);
- kofeino turinčių, gazuotų gėrimų, alkoholio;
- daug riebalų turinčio ar juose kepto maisto;
- koncentruoto saldumo: džiovintų vaisių: figų, datulių, slyvų;
- kramtomos gumos ar čiulpinukų su saldikliais: sorbitoliu, manitoliu, ksilitoliu.
- veskite maisto dienoraštį, kad geriau suprastumėte, kurie vartojami maisto produktai paūmina viduriavimą;
- kadangi viduriuojant prarandamas kalis, naudingi produktai, turtingi šiuo mikroelementu: bananai, razinos, nektarinai, virtos bulvės;
- jei viduriavimas yra dėl žarnyno bakterijų balanso sutrikimo, gali padėti fermentuoti pieno produktai: natūralus jogurtas, kefyras, išrūgos;
- dažnai plaukite rankas, rinkitės šviežią maistą.
Pagalba virškinimui ir vaistažolių ir augalinių virškinimo fermentų derinių:
Jei jus dažnai kamuoja nemalonūs pojūčiai dėl virškinimo sistemos sutrikimų, jums gali pagelbėti laiko ir mokslo patikrintas vaistažolių ir augalinių virškinimo fermentų derinys iš:
geltonojo gencijono ir kiaulpienės šaknų, eleuterokoko šaknies, net 7 augalinės kilmės fermentų iš grybų (Aspergillus, Trichoderma). Ši augalinė formulė padeda:
- geriau ir greičiau suskaidyti visas pagrindines maisto rūšis,
- geriau pasisavinti maistines medžiagas (vitaminus, mineralus) iš maisto,
- slopina uždegiminius procesus skrandyje ir virškinamajame trakte,
- mažina nemalonius simptomus pilve: sunkumo jausmas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ir kt.