Nerimą keliantys simptomai, kuriems atsiradus nedelsiant kreipktitės į gydytoją: kraujas išmatose, gausios vandeningos išmatos, kai tuštinamasi daugiau kaip 15–20 kartų per parą, gausios šviesios išmatos, kai kūno temperatūra žemesnė už normą, kūno temperatūra pakilo iki 38 °C ir daugiau, viduriuoja vaikas iki vienerių metų ar garbaus amžiaus žmogus, viduriavimas pasireiškia kartu su stipriais skausmais ir vėmimu, viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, viduriavimas prasidėjo be aiškios priežasties, pasireiškė dehidracijos požymiai (sausumas burnoje, sumažėjęs šlapimo kiekis, galvos svaigimas).

Priežastys:

  • per daug skaidulų maiste,
  • infekcijos, bakterijos, parazitai,
  • nekokybiškas, pasenęs, neįprastas maistas,
  • stresas,
  • antibiotikų ir kt. vaistų vartojimas,
  • po pilvo srities organų radioterapijos,
  • dėl gretutinių ligų (pvz.: skydliaukės hiperfunkcijos).

Greita pagalba – skysčiai, vidurius kietinantys produktai, gerosios bakterijos:

  • svarbiausias viduriavimo gydymo uždavinys – atkurti prarastų skysčių, elektrolitų, gerųjų bakterijų balansą. Gėrimuose turi būti atitinkamas kiekis cukraus, druskos ir kalio, kitaip organizmas negalės tinkamai absorbuoti vandens. Vartokite ne mažiau 3 l vandens;
  • ryžiai, kmynai, mėlynės, bananai, nesaldūs džiūvėsėliai;
  • augalai, kurie turi rauginių medžiagų: aviečių lapų arbata, mėlynių uogos, juodųjų serbentų uogų sultys, ąžuolo žievės arbata, miškinių sidabražolių šakniastiebiai ir daug kitų augalų. stipri juodoji arbata, ąžuolo žievės arbata;
  • gerosios bakterijos (pvs. Saccharomyces boulardii);
  • balkšvojo gysločio sėklų luobelės, jonažolė ir kt augalai.

Praktiniai patarimai:

  • venkite sūdytų maisto produktų, saldaus, rūgštaus maisto;
  • sumažinkite skaidulomis turtingo maisto kiekį (vaisiai, daržovės, jų sulty, rupi duona);
  • kofeino turinčių, gazuotų gėrimų, alkoholio;
  • daug riebalų turinčio ar juose kepto maisto;
  • koncentruoto saldumo: džiovintų vaisių: figų, datulių, slyvų;
  • kramtomos gumos ar čiulpinukų su saldikliais: sorbitoliu, manitoliu, ksilitoliu.
  • veskite maisto dienoraštį, kad geriau suprastumėte, kurie vartojami maisto produktai paūmina viduriavimą;
  • kadangi viduriuojant prarandamas kalis, naudingi produktai, turtingi šiuo mikroelementu: bananai, razinos, nektarinai, virtos bulvės;
  • jei viduriavimas yra dėl žarnyno bakterijų balanso sutrikimo, gali padėti fermentuoti pieno produktai: natūralus jogurtas, kefyras, išrūgos;
  • dažnai plaukite rankas, rinkitės šviežią maistą.

Pagalba virškinimui ir vaistažolių ir augalinių virškinimo fermentų derinių:

Jei jus dažnai kamuoja nemalonūs pojūčiai dėl virškinimo sistemos sutrikimų, jums gali pagelbėti laiko ir mokslo patikrintas vaistažolių ir augalinių virškinimo fermentų derinys iš:

geltonojo gencijono ir kiaulpienės šaknų, eleuterokoko šaknies, net 7 augalinės kilmės fermentų iš grybų (Aspergillus, Trichoderma). Ši augalinė formulė padeda:

  • geriau ir greičiau suskaidyti visas pagrindines maisto rūšis,
  • geriau pasisavinti maistines medžiagas (vitaminus, mineralus) iš maisto,
  • slopina uždegiminius procesus skrandyje ir virškinamajame trakte,
  • mažina nemalonius simptomus pilve: sunkumo jausmas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ir kt.