Sveiką ir sklandų virškinimo sistemos veikimą iš esmės lemia du pagrindiniai veiksniai:
- Sveika, saikinga ir subalansuota mityba. Apie tai plačiau skaitykite Dietologo patarimai.
- Organizmo gebėjimas suskaidyti ir įsisavinti suvalgytą maistą. Kokybiškas virškinimas neįmanomas be vadinamųjų fermentų – chemiškai aktyvių medžiagų, padedančių kasdienį maistą paversti kūne lengvai įsisavinamomis naudingomis medžiagomis. Fermentus gamina virškinimo organai, taip pat jų gauname su šviežiu, „gyvu“ maistu. Netvarkingai maitinantis bei organizmui senstant, mūsų kūne gaminamų fermentų mažėja. Tačiau jų atsargas galima sėkmingai papildyti „iš išorės“, pavyzdžiui, vartojant reikiamų fermentų turinčius maisto papildus.
Taip pat labai svarbi virškinimo sutrikimų profilaktika, kurią lengviausiai užtikrina periodiškas virškinimą sureguliuojančių papildų vartojimas. Natūralios medicinos mokslas sukūrė ir kliniškai išbandė efektyvius, šalutinio poveikio neturinčius preparatus, kurie padeda atstatyti ir išsaugoti gerą virškinimą. Šie nereceptiniai preparatai savyje derina reikiamų virškinimo fermentų (amilazės, celiulazės, laktazės, proteazės, pektinazės, gliukoamilazės, lipazės) ir sveiką virškinimo organų funkciją atskiriančių bei palaikančių vaistinių augalų (kiaulpienių, geltonųjų gencijonų, margainių, siauralapių gysločių, juodųjų pipirų ir kt.) gydomąsias medžiagas.