Mokslo įrodyta, kad nesubalansuota mityba ir ydingi maitinimosi įpročiai gali sukelti rimtas kepenų ligas: kepenų suriebėjimą, uždegimą (hepatitą) ir kepenų surandėjimą (cirozę).
Priežastys
Pagal keliamą kepenų ligų pavojų, maistą galima suskirstyti į šias pagrindines grupes:
- Riebus maistas. Per didelis gyvulinės kilmės riebalų naudojimas ne tik didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip didindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką, bet ir kenkia kepenims. Ypač pavojingi mūsų organizmui yra vadinamieji transriebalai. Tai – hidrinti ir iš dalies hidrinti (sukietinti) aliejai, gaunami pramoniniu būdu iš augalinių (pirmiausiai, palmių) aliejų bei pakartotinai naudojant kepimui skirtą skystą aliejų. Transriebalų gausu bulvių traškučiuose ir krekeriuose, saldumynuose (sausainiuose, saldainiuose, glaistytuose trapučiuose ir pan.), gatavuose maisto pusfabrikačiuose (šaldytos picos, žuvies piršteliai), greitojo maitinimo įstaigų gaminamame maiste (gruzdintos bulvytės, kepti sparneliai ir t.t.), margarine.
- Cukrus ir jo pakaitalai. Mūsų organizmas nėra pritaikytas didelio kiekio cukraus apdorojimui, todėl perteklinis saldaus maisto vartojimas gali sukelti ne tik cukrinį diabetą, bet ir kepenų suriebėjimo ligą. Kepenų suriebėjimą sukelia ne tik grynas cukrus, bet ir dirbtiniai jo pakaitalai – saldikliai, kurių itin gausu gaiviuosiuose gėrimuose. Vaisių cukrus fruktozė, jei vartojamas dideliais kiekiais, taip pat kenkia kepenims. Daugiausiai fruktozės aptinkama vaisių sultyse ir džiovintuose vaisiuose bei uogose (pavyzdžiui, razinose).
- Raudona mėsa. Kiaulių ir galvijų mėsa yra svarbus baltymų šaltinis, tačiau piktnaudžiavimas ja taip pat skatina kepenų suriebėjimą. Tiesa, pavojų sveikatai kelia stipriai perkepta, apdeginta mėsa ir karšto rūkymo gaminiai. Neigiamą poveikį galima stipriai sumažinti vartojant virtą, garuose paruoštą ar mažiau kepintą mėsą bei kontroliuojant valgomos mėsos kiekį.
- Sūrus maistas tiesiogiai kepenims nekenkia, tačiau skatina perteklinį skysčių kaupimąsi organizme, kuris gali rimtai apsunkinti kepenų veiklą.
Pagalba
Pagrindinis maisto sukeltų kepenų veiklos sutrikimų šalinimo būdas yra mitybos subalansavimas bei sveika gyvensena. Žalos kepenims mastą nustato ir reikiamą medikamentinį gydymą paskiria gydytojas.
Norint pagreitinti pažeistų kepenų atsistatymą ir ateityje apsisaugoti nuo panašių sutrikimų, patartina vartoti virškinimo fermentų ir skrandžio, žarnyno bei kepenų funkciją normalizuojančių vaistinių augalų kompleksą. Drauge su vaistininku rinkdamiesi tinkamiausią augalinį nereceptinį preparatą, jo sudėtyje ieškokite tikrojo margainio sėklų ekstrakto silimarino, kurio veikimą sustiprina ciberžolės šaknų ekstraktas kurkuminas ir juodųjų pipirų ekstraktai piperinas.