Natūralios medicinos gydytoja T. Šliažaitė atskleidžia, kas padeda išspręsti virškinimo problemas

By 2019-05-14 liepos 31st, 2019 Naujienos

Atliktos visuomenės apklausos duomenys verčia sunerimti – kone kas antras vyresnio amžiaus šalies gyventojas (60 proc.) patiria vienokių ar kitokių nemalonių virškinimo sutrikimų. Nusiskundimų tarp nervinę įtampą patiriančių darbingo amžiaus jaunų žmonių taip pat netrūksta. Natūralios medicinos gydytoja Tautvilė Šliažaitė atkreipia dėmesį, kad skrandžio ir žarnyno veiklos negalavimai dažniausiai pasireiškia dėl virškinimo fermentų trūkumo.

Kodėl trūksta virškinimo fermentų

Šiuolaikinį nuolat skubantį ir įtemptą gyvenimą gyvenantį žmogų virškinimo sutrikimai dažniausiai kamuoja dėl netinkamos mitybos, nereguliaraus valgymo, streso ir nervinės įtampos, žalingų įpročių, organizmo išsekimo.

Žmogaus pajėgumas sklandžiai virškinti priklauso ir nuo amžiaus. Ne paslaptis, kad peržengus trisdešimties metų ribą dažna moteris ima skųstis priauganti svorio. Tai yra akivaizdi pokyčių virškinimo sistemoje pasekmė. Su amžiumi bei dėl minėtų priežasčių žmogaus organizme esančių virškinimo fermentų aktyvumas sparčiai mažėja, sutrinka maisto skaidymo procesai, lengviau priaugama svorio.

Meškos paslaugą virškinimo sistemai daro ir besikeičiantys valgymo įpročiai – dažnas valgo paskubomis. Lietuviai dažniau nei bet kada anksčiau valgo kavinėse, vartoja pusgaminius, perdirbtą, konservantų, riebalų, saldiklių ir skonio bei kvapo stipriklių prisotintą maistą. Tokiame maiste vitaminų, mineralų ir fermentų praktiškai nelieka. Todėl visai nestebina, kad dažniausiai pilvas nemalonius signalus siunčia būtent po „dienos pietų“, o sunkumas jaučiamas kaskart sočiau pavalgius.

Kai organizmas negauna taip reikalingų fermentų su maistu, jį suvirškinti tampa vis sunkiau.

Natūralios medicinos gydytoja Tautvilė Šliažaitė atkreipia dėmesį, kad nepelnytai nuvertiname virškinimo fermentų svarbą. „Dažnai girdime sakant „esame tai, ką valgome“, bet norėčiau frazę pakeisti į „esame tai, ką sugebame suvirškinti“. Jeigu mūsų virškinimo sistema nefunkcionuoja optimaliai, dažnai tai gali vesti prie rimtesnių sveikatos problemų, imuninio pobūdžio susirgimų“, – perspėja mitybos specialistė. Vienas iš saugiausių natūralių būdų padėti sau yra papildyti mitybą augalinės kilmės virškinimo fermentais kapsulėse.

Atsiradus fermentų trūkumui sutrinka viso organizmo veikla

Jei organizme trūksta virškinimo fermentų arba jie būna nepakankamai aktyvūs, kankina skrandžio skausmai, sunkumo jausmas pavalgius, griaužia rėmuo, pučia pilvą, gali užkietėti viduriai ar imti kankinti viduriavimas.

Pasak T. Šliažaitės, virškinimo fermentai būtini ne tik sklandžiai skrandžio ir žarnyno veiklai, bet ir kitoms organizmo funkcijoms palaikyti. Jie atsakingi už medžiagų apykaitą, raumenų veiklą, net kvėpavimą. Dėl virškinimo fermentų trūkumo silpnėja imuninė sistema, mažėja energija. Atsiradus fermentų trūkumui sutrinka naudingų medžiagų ir vitaminų įsisavinimas, tiesiogiai susijęs su kasdiene savijauta.

„Visiems įprasta manyti, kad virškinimo sutrikimai dažniausiai gali pasireikšti tokiomis problemomis kaip rėmuo, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, raugėjimas, tačiau per savo praktiką jau esu ne kartą pastebėjusi, kad sutrikus virškinimo sistemos darbui gali kamuoti visa įvairovė simptomų, atrodytų, visai nesusijusių su virškinimo sistema – skydliaukės problemos, slenkantys ir lūžinėjantys plaukai, sutrikusi koncentracija ar rūkas akyse, nuovargis net ir gerai išsimiegojus, sąnarių problemos, galvos skausmai ar migrena, odos problemos“, – pastebi T. Šliažaitė.

Taip pat svarbu paminėti, kad virškinimo fermentai vaidina svarbų vaidmenį ir pasisavinant vitaminus. Jei nuolat trūksta tam tikro vitamino ar mineralinės medžiagos, reikėtų susimąstyti apie virškinimo fermentų vartojimą. Dažniausiai tai pasireiškia būtent dėl geležies trūkumo, kuriai įsisavinti reikalinga pakankamai stipri virškinimo sistema.

Kaip spręsti virškinimo problemas

Natūralios medicinos gydytoja sako, kad pirmiausia su virškinimo negalavimais susidūrusiems žmonėms padėti gali mitybos įpročių pakeitimas. Didelė dalis žmonių žino, kad reguliarus valgymas, mažos porcijos, žalingų įpročių vengimas, stabili psichologinė būklė gali padėti mūsų virškinimo sistemai. Tačiau blogiausia tai, kad žinojimas dar nereiškia, kad žmogus imsis veiksmų. Mitybos specialistė pataria ryžtis atsisakyti užkandžiavimo tarp valgių, skysčių gėrimo valgio metu, valgymo paskubomis. Sureguliuota mityba gali ne tik pagerinti virškinamojo trakto veiklą, maistinių medžiagų įsisavinimą, sureguliuoti gerųjų žarnyno bakterijų balansą, bet ir padėti mažinti kitus organizme vykstančius uždegiminius procesus.

Šliažaitė rekomenduoja rinktis augalinius fermentus, padedančius virškinti itin platų spektrą maisto medžiagų. Juose turi būti kuo daugiau skirtingų fermentų, tokių kaip amilazės, celiulazės, laktazės, proteazės, pektinazės, gliukoamilazės ir lipazės derinių, pagreitinančių virškinimo procesus ir padedančių geriau pasisavinti būtinuosius mikroelementus iš skirtingų maisto rūšių (riebalų, baltymų, angliavandenių, net ląstelienos).

„Jei jaučiate, kad pieno produktai jums gali kelti problemų, išbandykite augalinės kilmės virškinimo fermentus su laktaze. Jei kamuoja imuninio pobūdžio susirgimai kaip reumatoidinis artritas, egzema ar žvynelinė, rinkitės virškinimo fermentus, kuriuose yra proteazės. Jei jaučiate lengvą pykinimą nuo riebesnio maisto ar net negalite pagalvoti apie riebų maistą, jums gali praversti, kuriuose yra lipazės“, – pasakoja mitybos specialistė.

Augalinės kilmės virškinimo fermentai išskirtiniai tuo, kad veikia saugiai, neišbalansuodami virškinimo sistemos, juos galima vartoti ilgą laiką ir tikėtis teigiamų ilgalaikių pokyčių. Papildydamas mitybą augaliniais virškinimo fermentais, žmogus natūraliu būdu padeda organizmui geriau suskaidyti įvairias maisto medžiagas ir kartu gauna daugiau naudos iš maiste esančių vertingų komponentų. Be to, kokybiški augalinės kilmės fermentai veikia skirtingose temperatūros ir rūgštinėse terpėse, dėl to gerina virškinimą visose virškinamojo trakto dalyse, net ir rūgščiame skrandyje.

Reikia atkreipti dėmesį, kad vaistai, kuriuose yra kiaulės kasos miltelių, turi būti vartojami atsakingai.

Augalinių virškinimo fermentų šaltiniai

Pirmasis natūralių fermentų šaltinis yra šviežios daržovės ir vaisiai, ypatingai burokėliai, ankštinės daržovės, ananasai, papajos. Virškinimą stimuliuoja imbieras, pankolis, įvairių rūšių grūdai, avižos, riešutai, sėlenos. Pasak T. Šliažaitės, augalinių fermentų taip pat randama bananuose, meduje, avokade, kefyre.

Mokslininkų tyrimai patvirtina, kad virškinimą efektyviai palengvinti gali tam tikri augalai, vartojami kartu su augaliniais fermentais. Pavyzdžiui, geltonojo gencijono ir kiaulpienės šaknis netiesiogiai stimuliuoja natūralių kasos fermentų gamybą, skatina jų išsiskyrimąir tokiu būdu prisideda prie harmoningo virškinimo. Lietuvos vaistinėse galima rasti ilgametį preparatą, kurio sudėtyje yra net 7 augaliniai fermentai ir tikslingai parinkti augalų mišiniai.

Pasak T. Šliažaitės, jei žmones dažnai kamuoja virškinimo sutrikimai, reikėtų pagalvoti apie augalinės kilmės virškinimo fermentų ir augalų derinio vartojimą bent keletą mėnesių. Pasak jos, klystama manant, kad viena tablete po valgio galima išspręsti visas skrandžio problemas. Tam, kad sutrikusi virškinimo sistema atsistatytų ir galėtų pati sėkmingai funkcionuoti, svarbu sugerti visą kursą.