Su vegetarizmu, veganizmu ir žaliavalgyste susiję virškinimo sutrikimai

By 2019-02-24 liepos 31st, 2019 Virškinimo sutrikimai

Simptomai

Augalinės kilmės produktais pagrįsta mityba neretai sukelia trumpalaikius virškinimo sutrikimus, pirmiausiai pasireiškiančius pilvo pūtimu bei dideliu žarnyno dujų išsiskyrimu. Šie simptomai, kurie taip pat gali lemti pilvo raižymą, silpnumą ir pykinimą, yra nesunkiai pagydomi.

Priežastys

Minėtus sutrikimus sukelia vegetarų, veganų ir žaliavalgių racionui būdingas itin didelis suvartojamos ląstelienos (skaidulų) ir angliavandenių kiekis. Žmogaus organizmas negamina ląstelieną skaidančio fermento celiulazės. Kartu su salotomis ir daržovėmis gaunamos celiulazės gali nepakakti, ypač kai gausiai vartojamas augalinis termiškai apdorotas maistas. Todėl nemaža dalis ląstelienos į storąjį žarnyną patenka nesuvirškinta. Storojoje žarnoje veikiančios žarnyno bakterijos, kitaip vadinamos gerosiomis bakterijomis ar žarnyno mikroflora, maitinasi ne iki galo suskaidyta ląsteliena išskirdamos daug dujų. Valgant daug žalio augalinio maisto, žarnyno bakterijos ima aktyviai daugintis ir dar labiau suaktyvina dujų išsiskyrimą.

Panašiai nutinka ir su angliavandeniais, kurie sudaro 80 proc. sausos augalų masės. Mūsų virškinimo organai gali tiesiogiai įsisavinti tik fruktozę ir gliukozę, o dauguma kitų angliavandenių pirma turi būti fermentų pagalba suskaidyti į organizmui priimtinus junginius. Kai kurių rūšių angliavandenių, kurių gausu ankštiniuose augaluose, brokoliuose ar grybuose, mūsų kūnas apskritai nepajėgia suskaidyti, nes neturi tam reikalingų fermentų. Nesuvirškinti angliavandeniai keliauja į storąją žarną, kurioje jais minta žarnyno bakterijos, išskirdamos daug dujų.

Pagalba

Augalinės kilmės maistu pagrįstos mitybos sukelti virškinimo sutrikimai lengvai numalšinami vartojant virškinimo fermentų (ypač ląstelieną skaidančios celiulazės) prisotintus maisto papildus. Fermentai iki kelių tūkstančių kartų suaktyvina maistinių medžiagų skaidymą, todėl į storąjį žarnyną patenka gerokai mažiau nesuvirškinto maisto. Todėl patartina vartoti augalinius preparatus, stabdančius dujų išsiskyrimą. Šių preparatų sudėtyje ieškokite karčiųjų augalų – geltojo gencijono ir paprastosios kiaulpienės – ekstraktų.